Yağlı Tip Trafoların Bakımları
Transformatör birbirlerinden elektriksel olarak yalıtılmış iki boninden oluşmaktadır. Gerilimleri istenen seviyeye göre indirip, istenildiği zaman yükseltilebilen hareketsiz elektrik makinesidir. Transformatörler enerji iletiminin en önemli parçasıdır. Ayrıca uzman personeller tarafından mutlaka bakımlarının yapılması gerekir. Trafolar kullanım amaçlarına göre üçe ayrılmaktadır. Bunlar güç trafoları, ölçü trafoları ve özel trafodur. Nüve tipine göre ise çekirdek, mantel ve spiral olmak üzere üç çeşide ayrılmaktadır. Son olarak soğutma tipine göre trafolar kurun tip ve yağlı tip olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Transformatör Bakımının Yapılmasının Önemi
Elektrik şebekelerinde bulunan trafoların belirli aralıklar ile düzenli bir şekilde bakımının yapılmış olması gerekmektedir. Bakımı yapılmaz ise arıza verebilir. Trafoların arızalanması halinde istenilen bölgeye enerji ulaştırılamaz. Bu nedenle trafoların bakımlarının yapılması oldukça önemlidir. Bunlar dışında trafoların arızalanması sonrasında patlama olayları da gerçekleşebilir. Bu durum etrafta bulunan canlılara ciddi zararlar verebilir. Bu gibi durumların yaşanmaması için bakımlarının mutlaka belirli zamanlarda yapılmalıdır.
Yağlı Tip Trafolar
Yağlı tip trafolar iki gruba ayrılmaktadır. Bunlar hermetik ve genleşme depolu trafodur. Bu iki tip trafolarda trafo sargıları tamamen yağın içinde yer almaktadır. Fakat hermetik tipli yağlı trafolar atmosfere kapalıdır ve genleşme depoları bulunmamaktadır. Yağın genleşmesi elastik ve dalgalı şekilde kazan yapısı ile birlikte kontrol altına alınmıştır. Bu nedenle yağlı trafo ve bakımları hermetik yağlı tip trafolarda gerektirmemektedir.
Genleşme depolu yağlı trafoların hermetik tipli yağlı trafolara göre farklı bakımlarının mutlaka yapılmasıdır. Burada yağ atmosfer ile etkileşim halinde bulunur. Bu sebeple yağın bozulması veya yalıtkanlık özelliğinin kaybetmesi durumları gerçekleşebilir. Bu nedenle hermetik trafolara göre ömürleri daha azdır. Genleşme depolu trafolar belirli düzende bakımları yapılmalı, yağ değişimi ve aktif yerin kurutulması işlemleri yapılmalıdır.