Yağlı Tip Trafolar

Kasım 8, 20200

Yağlı Tip Trafolar

Güç transformatörleri temelde iki çeşittir. Bunlardan biri yağlı tip trafolar diğeri ise kuru tip güç trafoları olarak isimlendirilmektedir. Yağlı tip trafolarda iki çeşit olarak üretilmektedir. Bunlar;

Hermetik Tip Yağlı Trafolar Tam Kapalı

Genleşme Depolu Trafolar Atmosfere Açık şeklinde isimlendirilir.

Yağlı tip trafolar elektrik sistemlerinin temelini oluşturur.

İki trafo tipinde de trafo sargılarının tamamı yağın içinde bulunmaktadır. Bu trafolardan hermetik tip olanlar atmosfere kapalı olmaları sebebi ile hava geçirmezler. Bu sebeple de düzenli olarak bakım yapılmasına gerek yoktur.

Hermetik tip Yağlı Trafolar Tam Kapalı

Hermetik Tip yağlı trafolar boyut olarak küçük olmaları sebebi ile içlerinde genleşme depoları bulunmamaktadır. İçlerinde bulunan kazanlar ise yağ ile doludur. Hermetik tip trafolar bulundukları bölgelerde hermetik basınç ayarı yapılarak atmosfer ile ilişkileri kesilir.

Bu tip trafolarda yağın genleşmesi elastik ve dalgalı olan kazan tipleri sayesinde kontrol altına alınabilmektedir. Dalgalı duvar yapısı sayesinde yağ ısındığı zaman dışarıya ısı verilir ve duvarların genleşmesi ile eklenen yağın absorbe edilmesi de rahat bir şekilde sağlanmaktadır.

Trafo Yağı Özellikleri Nelerdir?

Trafo yağı hava ile temas eden bir ortamda değildir. Bu nedenle ortamda oksijen bulunmaması nedeni ile yağda herhangi bir oksitlenme sorunu yaşanmaz. Trafo yağı hava ile temas etmediğinden dolayı, yağda nemlenme gibi problemler de görülmemektedir. Bu gibi özellikleri sebebi ile hermetik depolar genleşme depolu olanlara oranla çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmaktadır.

Trafoların bakımlarının düzenli yapılması sürdürülebilir bir elektrik alt yapısı için çok önemlidir.

Hermetik trafolarda genleşme depoları olmaz. Bu sebeple diğer trafolara göre boyutları çok daha küçüktür. Bu özelliği sebebi ile hermetik trafolar çok daha küçük alanlarda montajı yapılmaktadır. Genleşme tankı bulunan yağlı trafolara düzenli olarak bakım yapılması oldukça önemlidir. Bu tip trafolarda yağ atmosfer ile temas halindedir. Bu nedenle zamanla yağda oksitlenme olur ve yalıtkanlıkta da azalma görülür. Bu sebeple ömürleri hermetik trafolara göre çok daha az olmaktadır.

Genleşme deposu bulunan trafoların düzenli bir şekilde yağ değişimlerinin yapılması ve tankın neminin alınması gerekmektedir.

Yağlı Tip Trafoların Yapısı Nasıldır?

Yağlı tip trafoların yapısında genelde şu bölümler bulunmaktadır;

  • Çekirdek (nüve)
  • Kazan ve kapak
  • Sargılar
  • Terminaller
  • Buşingler
  • Kademe Değiştirici (Gerilim Değiştirici)
  • Kablo Kutuları
  • Genleşme Kabı (Hermetik trafolarda bulunmaz)
  • Diğer Aksesuarlar

Yağlı tip trafolar genellikle 50 – 20000 kW güç arasında ve 36 kV sistem gerilimleri ile üretilmektedirler. 3 fazlı yağlı ve soğutmalı olan standart trafolar hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilmektedir.

Yağlı Tip Trafo ve Kuru Tip Trafo Farkları Nelerdir?

Kuru tip trafolar genellikle gaz içinde çalışmaktadır ve atmosfer ile temas etmektedir. Kuru trafolar, epoksi reçine ve vernik emdirilerek örtülmüş olan elektrik trafolarıdır. Yağlı tip trafolar genelde şehir içi dağıtım merkezleri, şantiyeler, fabrikalar, sulama projeleri, elektrik santralleri organize sanayi bölgelerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Yağlı tip trafo nedir?

Yağlı tip trafolar trafo içindeki ısıyı yağ sayesinde dışarı atan trafo çeşididir. Özellikle yüksek güçlerde ısınma sorunun önüne geçmek için yağlı tip trafolar iyi bir seçenektir.

Yağlı tip trafolar kaç çeşittir?

Yağlı tip trafolar kendi içinde 2 gruba ayrılır. Bunlar tam kapalı tip ve genleşme depolu yağlı trafolardır. Uygulamaya göre uygun yağlı tip trafo seçilir.

Hermetik tip trafo nedir?

Hermetik tip trafolar atmosfere kapalı olan yağlı trafo çeşididir. Bu sebeple de düzenli olarak bakım yapılmasına gerek yoktur.

Buşing nedir?

Trafolar için oldukça önemli olan buşingler, iletken sistemleri tanka karşı izole eden izolatörlerdir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *