Sf6 Gazlı Kesici Nedir?

Ocak 21, 20210

Elektriksel bir sistem üzerinde toprak ya da başka bir faz ile düşük dirençli bağlantılardan kaynaklanan elektrik patlamalarına ark denmektedir. Devre kesiciler ise, bu arkların söndürülmesine yarar. Kesici türleri ise söndürülme işlemlerinin yapıldığı ortamlara göre farklı çeşitlerde üretilmektedir. Bu türlerden biri de SF6 Gazlı Kesicidir. Peki, SF6 Gazlı Kesici nedir?

İlginizi Çekebilir: Trafo Nedir?

Elektronegatif bir gaz olan SF6 gazı, kontaklarda görülen elektrik patlamalarını kesen bir tür kesicidir. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan SF6 gazlı kesiciler, yağ ve hava gibi diğer elektrik patlamalarında üstün söndürme özelliği taşımaktadır. Daha çok kapalı mekanlarda kullanılmaktadır. Bu yüzden hacmi küçüktür.

SF6 Gazlı Kesici Nasıl Çalışır?

SF6 gazlı kesicilerin çalışma prensibi, sülfür hekza florür ya da kükürt hekza florid gazlarının hareketli kontaktaki piston sayesinde sıkıştırılması ile patlama üzerine sıkılması esasına dayanır. 1,5- 6 bar basınçlı SF6 gazının, yalıtım özelliği sayesinde kontaklar arası açılma mesafesi de küçülmektedir. Gaz sıkıldıktan sonra patlama soğur ve kontaklar arası ortam iletkenliğini kaybeder. Böylece yalıtkan hale gelir ve söndürme işlemini gerçekleştirir.

Bu esnada elektro-negatif olan flor iyonları alandaki elektronları yakalar. Böylece patlama akımını sınırlandırır. SF6 gazı ısının hızlı bir şekilde dağılmasını sağlayarak, sıcaklığı da aynı hızda düşürür. SF6 gazlı kesicinin gerilim dağılımı, basınçlı havaya nazaran daha yüksektir.

SF6 Gazlı Kesici Özellikleri Nelerdir?

SF6 gazlı kesiciler sınıflarına göre gazlı ve hava yalıtımlı olmak üzere ikiye ayrılır. Gaz yalıtımlı olan kesiciler 36 kV’ tan 500 kV’a kadar kullanılmaktadır. Hava yalıtımlı kesiciler ise 72,5 kV’ tan 420 kV’ a kadar kullanım olanağı sağlar.

SF6 Gazlı Kesicinin Avantajları Nelerdir?

  • Kayıp faktörü yağa göre daha küçüktür,
  • Yangın ve patlama riski yoktur, çünkü ayrışma ürünleri patlayıcı değildir,
  • Alana hakim olan atmosfer koşullarındaki meydana gelen değişikliklerden etkilenmez,
  • Isı iletim katsayısının yüksek olmasından dolayı, ısıyı hızlı bir şekilde dağıtır,
  • Alçak izolasyon nedeni ile elektrik patlamasının hızla soğumasını sağlar,
  • Aynı basınçtaki havaya göre Dielektrik dayanım gerilimi üç kat daha fazladır,
  • Minerallerle herhangi bir tepkimeye girmez,
  • SF6 gazı renksiz, kokusuzdur. Toksik ve yanıcı olmayan bir gaz çeşididir,
  • Risk oranı azdır,
  • Boyutları küçüktür ve masrafsızdır,
  • Mekanik dayanımı yüksektir,
  • Tekrar kaplama yapılması mümkündür.

SF6 gazlı kesicilerin kullanımında kaza riski oldukça azdır. Gaz kaçağı ihtimaline karşı önlem alınması gerekmektedir. Bu yüzden iç parçaları periyodik bir bakım gerektirir.

İlginizi Çekebilir: İzole Eldiven

SF6 Gazlı Kesici ve Sera Etkisi

SF6 gazı sera etkisi yaratan gazlardan biridir. Bu da SF6 gazlı kesicilerin ozona zarar verdiği anlaşılmış ve kullanımı kısıtlanmış bir gazdır. Üstelik kesicinin olası patlama ve sızmalarda çevreye biyolojik olarak çok büyük zararlar verdiği bir gerçektir. Üretici firmalar bu kısıtlamadan daha az etkilenmek için;  bileşendeki kaçakları azaltma, gaz emisyonu seviyesini en alt seviyeye indirme çalışmalarını yoğun olarak yapmaktadırlar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *