Yılmaz Özcan

https://www.vekmar.com.tr/wp-content/uploads/2023/12/Yilmaz-Ozcan-Gorsel.jpg
Eaton Türkiye Ülke Müdürü

Yılmaz Özcan

    “Vekmar sektörümüzün önde gelen, kurumsal alypasını tamamlamış ile çalışmakta bize gurur veriyor. Vekmar ile birlikte çıktığımız bu yolda büyük başarılara imza atacağımızdan son derece eminim. Eaton olarak ürün gamımızı dikkate aldığımızda, Vekmar’ın müşteri mevcut iş potansiyelini arttıracağını görmekteyiz.

    Diğer taraftan Vekmar’ın geniş satış ve servis organizasyonu da bizim birçok pazarda farklı müşterilere ulaşmamıza imkan sağlayacaktır. Bu pazardaki büyüme stratejilerine uygun olduğunu ve kısa sürede bunun meyvelerini toplayacağımıza inanıyorum ki halihazırda bunun çok güçlü ön sinyallerini pazardan ve müşterilerimizdan almaya başladık.”

Kendinizi tanıtır mısınız?

1977 İstanbul doğumluyum, lise eğitimini 1994 yılında Kabataş Erkek Lisesi’nde tamamladıktan sonra, 1998 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 2012 yılında ise Milano Bocconi Üniversitesinde işletme yüksek lisansını tamamladım. Mezuniyet sonrasında sırasıyla 1998-2000 yılları arasında Elsim Elektroteknik Sistemler A.Ş.’de, 2001-2007 yılları arasında Leroy Somer’de ve 2007-2017 yılları arasında ABB Elektrik San. A.Ş.’de çeşitli yönetim kademelerinde yer aldım. 15 Mayıs 2017 tarihi itibari ile Eaton Elektrik Türkiye’de Ülke Müdürü olarak görev yapmaktayım. Evliyim ve iki kız çocuğum var.

Eaton’ın geçmişten bugüne uzanan başarı öyküsünden ve global bir marka haline nasıl dönüştüğünden kısaca bahseder misiniz?

Eaton’un hikayesi 1911 yılında Joseph Eaton ile başladı. O dönemde Joseph Eaton, ulaşımın dramatik değişimin eşiğinde olduğu bir zamanda, yeni bir fikir olan vitesli kamyon aksına yatırım yaptı ve ilerleyen yıllarda şirket araç sektöründe büyüyerek ilerledi. 100 yılı aşan süre içerisinde de elektrik, havacılık, hidrolik ve filtrasyon sektörlerini de bünyesine katan Eaton, dünyanın en güvenilir markalarından birisi olmanın gururuyla ürün, sistem, servis ve çözüm yelpazesini genişletmiştir. Eaton’un başarısı inovasyon kültürüne verdiği önem ve sunduğu güç yönetimi teknolojileri ve servisleri ile çevre ve yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen vizyondur.

Eaton ilk inovasyon merkezini 1961’de Southfield, Michigan’da kurdu. Dünya genelinde 10.000 mühendisimizin çalıştığı 5 inovasyon merkezimiz bulunmakta (U.S.A., Prag, Şangay and Pune). Eaton globalde 10.000’den fazla patente sahiptir. Son 10 yıldır 6 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdi. Eaton, teknoloji şirketi olması nedeniyle her zaman yenilikçi yatırımlar yapmaya devam ediyor. Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünler arasında Arcon, AFDD
xStorage gibi ürünlerin yanı sıra makine sektöründe enerji tüketimine yönelik entegre elektro-hidrolik teknolojisi, ulaşımda filo sahiplerinin duruş maliyetlerini azaltan IntelliConnect çözümü, mikro şebekelere yönelik gelişmiş esnek ve tasarruflu çözümleri, enerji yönetimine yönelik devre kesicileri sayabiliriz. Bu çözümler sayesinde tüm dünyadaki güç sistemlerini daha güvenilir, daha emniyetli, maliyet ve enerji tasarruflu hale getiriyoruz.

Faaliyet alanlarınızı özetle anlatabilir misiniz?

Eaton, müşterilerine elektriksel, hidrolik ve mekanik gücü daha güvenilir, verimli, emniyetli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmaları için ürün, çözüm ve hizmetler sunan bir güç yönetim şirketidir. Elektrik ve endüstriyel olmak üzere iki ana sektörde faaliyet gösteren Eaton’un 2017 cirosu 20,4 milyar dolardır. Bizim de dahil olduğumuz elektrik grubunun 2017 cirosu 12,9 milyar dolardır. Elektrik grubu; orta gerilimalçak gerilim güç dağıtımı, devre koruması ve kontrolü, endüstriyel kontrol ve otomasyon, yangın güvenlik sistemleri ve acil aydınlatma, aydınlatma ve aydınlatma otomasyonu, güç kalitesi, bilişim teknolojisi- IT, zorlu ve tehlikeli ortamlara yönelik exproof çözümler konularında hizmet vermektedir. Şirketin endüstri sektöründeki faaliyet alanları ise havacılık, hidrolik – filtrasyon ve otomotivdir. Eaton, endüstriyel ve mobil ekipmanlar için hidrolik bileşenler, sistemler ve servisler; askeri ve sivil havacılıkta uçaklar için yakıt sistemleri, hidrolik ve pnömatik sistemler; kamyonlar ve otomobiller için performans, yakıt ekonomisi ve emniyet sağlayan aktarma organları ve güç organları alanlarında faaliyet gösteren global bir teknoloji lideridir.

Eaton kaç ülkede hizmet sunuyor?

175 ülkede faaliyet gösteren global enerji yönetim devi Eaton’un satışlarının yarısından fazlası Amerika dışında gerçekleşmektedir. Dünya genelinde 96.000 çalışanı bulunmaktadır. Eaton Türkiye’de de bir satınalma gerçekleştirdi. Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk Sanayi ve Pazarlama A.Ş’nin satın alınma sürecinin tamamlandığını 2012 yılında duyurdu. Türkiye’nin gelişmekte olan pazarlara yakınlığı ve ekonomik istikrarı nedeniyle söz konusu satın almanın Eaton için büyük önem taşıdığını ve küresel büyüme stratejisinin bir parçası olduğunu belirtmek isterim. Eaton’u çevrenizde her yerde görebilirsiniz. Airbus, Shell, Audi, WV, Daimler gibi dünyanın çeşitli endüstri kollarında en önde faaliyet gösteren şirketleri ile birlikte çalışıyoruz. Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380’de Eaton’un hidrolik sistemleri kullanılıyor. Dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’da aydınlatma ve aydınlatma otomasyonumuz, Facebook başta olmak üzere çeşitli veri merkezlerinde UPS’lerimiz kullanılıyor. Ayrıca Airbus A320 uçaklarının son montajının yapıldığı alanda mevcut modan pano sistemlerimize enerji izleme ve kayıt, kritik noktalarda sıcaklık artışlarını izleyen erken uyarı sistemleri ve bir ark hatası durumunda sistemi güvenli bir şekilde kapatan çözümlerimiz entegre edilmiştir.

Daha az enerjiyle üretim ve verimlilikle ilgili Eaton’ın çalışmalarından bahseder misiniz?

Enerji verimliliği konusunda yüksek verimli UPS’ler ve hız kontrol cihazları ile enerjiden ve maliyetten tasarruf sağlayan LED teknolojisi yaygın olarak kullanılıyor. Bu da enerji tasarrufu ve işletme maliyetleri anlamında avantajlar sağlıyor. Eaton olarak bu alanda geniş bir ürün gamına sahibiz. Enerji verimliliğine yönelik ürünler geliştirmeye devam ediyoruz. Geçen yıl DG1 serisi yeni nesil hız kontrol cihazımızı sektöre sunduk. Bu ürünümüzle enerjinin yoğun kullanıldığı havalandırma ve pompa sektörüne ulaşmayı hedefliyoruz.

Artan enerji ihtiyacına karşı nasıl bir strateji
izlemek gerekiyor?

Binalar için küresel enerji talebinin 2050 yılı itibarı ile %60 artacağı ve küresel LED aydınlatma pazarının yaklaşık %25 bileşik yıllık büyüme oranıy 2020 yılı itibarı ile %600 artacağı öngörülmektedir. Dünya, elektrik enerjisinin üretimiyle ilgili ağırlıklı olarak fosil yakıtları kullanılıyor. Bu fosil yakıtlar beraberinde insan sağlığına, çevreye ve doğaya önemli zararlar getiriyor. Günümüzde insanlar yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek bu zararı minimuma düşürmek istiyor. Türkiye’de bu konuyla ilgili ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu alternatif enerji kaynaklarında enerjinin depolanması konusunda ciddi bir engelle karşılaşıyoruz. Güneşin ve rüzgârın olduğu saatlerde üretilen enerjinin depolanması ve sonradan kullanılması önem teşkil ediyor. Bu noktada daha önce de belirttiğim gibi Eaton’un vizyonu güç yönetimi teknolojileri ve servisleri ile çevre ve yaşam kalitesini arttırmaktır. Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Eaton, Nissan ve AES firmasıyla birlikte önemli bir yatırıma imza attı. xStorage dediğimiz ürünümüzü piyasaya sunduk. Eaton ve Nissan, ‘xStorage HOME’ ile herkes için evde enerji depolamayı güvenli ve satın alınabilir hale getirdi.

Bunların arasında şarj talep yönetimi ve değişken yük yoluyla elektrikten ve operasyonel masraflardan önemli oranda tasarruf elde edilmesi de vardır. Bu müşteriler, kendi işyerlerinde üretimi, tüketimi ve yenilenebilir enerji tüketiminin parasallaştırılmasını maksimuma çıkarabilir ve/ya şebeke seviyesinde kısıntıları en aza indirebilirler.

Ne tür sosyal sorumluluk projeleri yürütüyorsunuz?

Okuldan sanayiye geçişte genç kardeşlerimizin güncel teknolojik donanıma sahip olması adına konusunda uzman mühendis ekibimiz tarafından teknik okullar ve meslek liselerinde eğitim seminerleri düzenliyoruz. Ayrıca güncel teknolojileri barındıran ürünlerimiz meslek liselerimizin ve üniversitelerimizin laboratuvar eğitim setlerinde yerini almakta. Her yıl düzenlenen ve tüm Anadolu’da gezen teknoloji tırı etkinliklerimize okullar da katılıyor. Geçtiğimiz yıllarda teknoloji tırımızın İstanbul Teknik Üniversitesi’ni ziyaret etmesiyle başlayan iş birliği devamında üniversitenin Elektrik Makinaları Laboratuvarında Eaton’un Smartwire-DT, Easy, Sürücü ve HMI teknolojilerini de içeren çok sayıda eğitim seti öğrencilerin kullanımına sunuldu. Yine benzer iş birliğini Yıldız Teknik Üniversitesi ile gerçekleştirdik, biraz önce bahsettiğim teknolojileri içeren eğitim setleri Elektrik Mühendisliği Fakültesi laboratuvarına bağışlandı. Bunların dışında insan kaynaklarımız ve mühendis ekibimiz birçok üniversite ve lisenin kariyer günlerine katılım gösterdi. Anadolu’daki ilkokullarda okuma oranını arttırmak ve okumayı desteklemek adına şirket içerisinde de kitap bağışı kampanyaları düzenlendi. Bu çalışmalara içtenlikle destek veren tüm Eaton ekibimize teşekkür ediyorum.