Ray Klemens ve Uygulama Alanları

Ağustos 21, 20210

Ray Klemens ve Uygulama Alanları

İki ya da daha fazla parçanın elektrik iletim kablolarının birbirine bağlanmasına yarayan parçalar klemens olarak isimlendirilmektedir. Klemenslerde yalıtkan kısımlar vardır. Bu kısımlar parçaların kullanılacakları yere göre porselen, seramik, metal ya da bakalit olabilmektedir.

Ray klemensler ise elektrik panolarında sıklıkla tercih edilen önemli elektriksel parçalardır. Bunun yanında elektriksel hataların çoğunun ray klemenslerden meydana geldiği düşünülür. Bu nedenle ray klemens uygulamalarında dikkat edilmesi gereken bir takım konular bulunmaktadır.

Ray Klemens Nedir?

Ray klemens, ayrı konumlarda yer alan iletkenlerin güvenli bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlayan klemenslere verilen isimdir. Ray klemenslerin dışında yalıtkan malzemeler kullanılmaktadır. Çoğunlukla elektrik panolarında ray üzerinde sıralı bir şekilde blok olarak kullanılmaktadır. Endüstride kullanım amaçlarına bağlı olarak ray klemensler;

-Geçiş klemensi,

-Nötr ayırma klemensi,

-Topraklama klemensi,

-Sigortalı klemens olarak isimlendirilmektedir.

Ray Klemens Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Yaylı bağlantıları bulunan klemensler vidalı olanlara göre çok daha güvenilirdir. Yaylı bağlantıların herhangi bir bakıma ihtiyacı yoktur. Bunun yanında titreşime karşı da son derece dayanıklıdır.

Ray klemenslerde Vo yanmazlık seviyesi son derece önemlidir. Elektrik panolarında çıkan yangınlarda, yangın genellikle klemens kısmından başlamaktadır. Bu nedenle Vo yanmazlık seviyesine sahip ürünlerin kullanılması son derece önemlidir.

ISO 14001, ISO 9001:2000 onaylı olan kelmenslerin seçilmesi kaliteli projeler açısından çok önemlidir.

Ray klemenslerde korozyon oluşumunu engellemek için kalay kaplama kullanılır. Ancak bu kaplama ine olduğunda aşınarak korozyona sebebiyet verebilmektedir.

Klemenslerde kullanılan iletkenlerin saf bakır olmasına da dikkat etmek gerekir. Başka iletkenlerin kullanılması yalnızca akım ile gerilimin düşmesine sebebiyet vermektedir.

Ray Klemens Avantajları Nelerdir?

Ray klemenslerde Push-in teknolojisi bulunur. Bu sayede kolay ve hızlı bir şekilde klemensler iletkene takılabilmektedir. Bunun yanında klemenslerin çıkarılması da son derece kolaydır. Push-in teknolojisi çelik yay ile maksimize edilmiş tork sayesinde gerçekleşmektedir. Bu teknoloji ile birlikte;

-Titreşimin azaltılması sağlanmaktadır.

-Bağlantılara belirli aralıklarla bakım yapmaya gerek kalmaz.

-Zamandan tasarruf edilmiş olur.

-Push-in teknolojisi sayesinde işçiliğe gerek kalmaz.

Push-in teknolojisinin bu sayılan avantajlarının yanında sıra etiketleme özelliği de bulunmaktadır. Bunun yanında titreşime de dayanıklıdır. Ray klemenslerde işçilik ve maliyetten tasarruf sağlanmaktadır. Bununla birlikte yerden de tasarruf sağlanmaktadır.

 Push-in teknolojisi sayesinde istenen sayıda köprüleme yapmak da mümkün olmaktadır. Sıcaklıklara karşı da son derece dayanıklı olma özelliğine sahiptir. Dayanıklı ve bozulmaz bir yapısı vardır. Bu sayede maliyetin düşürülmesini sağlamaktadır. Avantajları nedeni ile günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *