Metal Clad Hücre Nedir?

Ağustos 21, 20210

Metal clad hücre ekipmanları çeşitli alanlara uygulanabilmektedir. Aslında bu ekipmanlar şalt sistemi olarak bilinmektedir. Ekipmanın uygulama alanları arasında genel anlamda enerji üretim ve dağıtım tesisleri yer almaktadır. Örneğin hastaneler, alışveriş merkezleri, demir çelik işletmeleri, hava alanları, demir yolları ve limanlar uygulama alanları arasına girmektedir.

Metal Clad Hücre Nedir?

Üç adet ana ve bir yardımcı bölümden meydana gelen topraklanmış metal plakalar sayesinden birbirinden ayrılabilen orta gerilim şalt sistemine metal clad hücre denmektedir. Aynı zamanda metal clad hücre çekmeceli tip anahtarlama elemanına sahiptir.

Dolayısıyla tüm bu bölmeler topraklanmış metal plakalarla birbirinden ayrılmıştır. Çünkü tam izole sisteminin sağlanması temel amaçtır. Güvenlik, avantajları, kilitleme sistemleri, bölümleri, alçak gerilim kontrolü sayesinde pek çok alanda kullanımı tercih edilmektedir. Tüm bu bilgiler işletme sahiplerinin aklındaki metal clad hücre nedir sorusunu da fazlasıyla cevaplamaktadır.

 Metal Clad Hücre Uygulama Alanları ve Avantajları Nelerdir?

Metal clad hücre uygulama alanları arasında madenler, çimento fabrikaları, trafo istasyonları, limanlar, demir yolları, hava alanları, kimya fabrikaları, pompa istasyonları, hastaneler ve alışveriş merkezleri gelmektedir.

Tüm bu uygulama alanları düşünüldüğünde metal clad hücrelerin birbirinden fazla avantajları da yer almaktadır. İşte bu avantajlar şöyle sıralanmaktadır;

-31,5 kA ve 3 saniyeye kadar yüksek akım ve kısa devreye dayanabilmektedir. Bu yüzden bu makinenin dayanıklı olduğu söylenebilmektedir.

-Metal clad hücre dizaynı sayesinde az yer kaplamaktadır. Kompakt tasarıma sahiptir. 34 kV düşünüldüğünde 1200 hücre genişliği yeterli olmaktadır.

-Metal clad hücrede tam izole sistem söz konusudur. Bu tam izole sistemi sağlayan ise tüm bölümlerin topraklanmış metallerle birbirinden ayrılmasıdır.

-Metal clad hücrenin kullanabilme özellikleri mevcuttur. Bu sayede kullanımı da kolaydır. Kesici ve koruma kumanda panosu bunu sağlamaktadır.

-Çekmeceli tip anahtarlama sistemi elemanlar arası pano basit değişim fırsatı sunmaktadır.

Metal Clad Hücre Bölümleri Hakkında Bilgiler

Bu başlıkta metal clad hücre bölümleri olarak kablo bölümü, alçak gerilim kontrol ve kumanda bölümü, kesici bölümü, bara bölümü ve güvenlik bölümü anlatılacaktır.

Güvenlik alanında basınç tahliye kapaklarının arkada ve üstte olacak şekilde sınıflandırılması gelmektedir. Bütün etkinliklerin pano kapısı kapalıyken yapılabilmesi güvenliği sağlamaktadır. Sistemde bazı kilitlenme sistemleri bulunmaktadır.

Örneğin mekaniksel kilitlemeler, elektriksel kilitlemeler kilitleme sistemleri arasındadır. Bu sayede yanlış işlem yapma olasılığı ortadan kaldırılmıştır. Bölme sistemi izole edilmiştir. Kısa devre üzerinde bile beş kapama yapılabilmektedir. Bu özellik E2 sınıfı olan toprak bıçak sayesinde sağlanmaktadır.

Bara bölümü denilen kısım ise panolar arası enerji üretimi sağlamakta, yüksek akım ve kısa devreye dayanabilen iletkenle donatılmış metal bölüme verilen isimdir.

Kablo bölümünde ise gerilim trafoları, farklı tipte akımlar, toprak bıçağı gibi şalt malzemeleri yer almaktadır. Aynı zamanda bu bölümde kesici bölümüyle geçiş yapmayı sağlayan epoksi kovan izolatörleri bulunmaktadır.

Kumanda elemanları ve ölçü aletleri de alçak gerilim kontrol ve kumanda bölümünde yer almaktadır. Hatta bu ürünler bir arıza söz konusu olduğunda ürün ve personelin zarar görmemesi adına toprak metal kutu içerisinde barınmaktadır.

Orta gerilim anahtarlama elemanları, çekmeceli tip araba, bara, kesici bölümleri birbirinden ayıran metal perdeler ve daha pek çok olgu da kesici bölümünde yer almaktadır.

Metal Clad Hücre Kilitleme Sistemleri

Metal clad hücre sisteminde kilitleme sistemlerinin ayrı bir yeri vardır. Çünkü bu kilitleme sistemleri güvenliği de sağlamaktadır.

Mekanik kilitlemeler ve elektriksel kilitlemeye yer verilmesi metal clad hücre elemanını güvenli hale getirmektedir.

Mekanik kilitleme, kesici kapıya sahiptir. Ayrıca bu kesici kapı sadece test durumundayken açılmaktadır. Burada yer alan kesici arabası panoya sabitleme yapılmadan servis pozisyonuna alınamamaktadır. Kesici kapısının kapatılması için alçak gerilim kumanda kablosunun yerine takılması gerekmektedir.

Toprak bıçağı açıldığında kesici arabası içeriye alınır. Eğer kesici servis pozisyonunda yer alıyorsa da toprak bıçağı kesinlikle kapatılmaz.

Elektriksel kilitleme alanında kesici, giriş hücresi arka kapısı, çıkış hücresi arka kapısı söz konusu olmaktadır. Örneğin kesicinin kumanda edilmesi için test ve servis alanında olması gerekmektedir.

Giriş hücresi arka kapısının açılması için bir önceki istasyondan enerji kesilmesi gerekmektedir. Çıkış hücresi arka kapısının açılması için de kesici arabasının test alanına alınması gerekmektedir.

Tüm bu kilitleme sistemleri her bölüm ayrı ayrı olacak şekilde özenle düşünülerek tasarlanmış ve güvenlik hat safhaya çıkarılmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *