Kondansatör Nedir, Ne İşe Yarar?

Haziran 10, 20210

Kondansatör Nedir, Ne İşe Yarar?

Kondansatör nedir diye incelediğimizde, elektrik enerjisini depolayabilmeyi sağlayan devre elemanı olduğunu söyleyebiliriz. İşletmelerin elektrik ile ilgili olarak endüktif yüklerini hafifletmek amacıyla kondansatörlere başvurulmaktadır. Böylelikle elektriğin belirlenmiş olan raktif sınırlar içerisinde tutulması sağlanmaya başlanmış olacaktır. Elektriği elektrik alanında en iyi şekilde depolama görevi gören devre elemanları, işletme yüklerini hafifletmeye katkı sağlamaktadır.

İlginizi Çekebilir: Kondansatör fiyatları

Kondansatör Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?

Kondansatör 18. yy itibaren hayatımızda yer etmeye başlamıştır. Çok geçmişe dayanan bir özelliğe sahip olmasının yanı sıra, zamanla geliştirilmiştir. Kondansatörler geliştirilerek daha büyük bir sanayi alanına dönüşmeyi başarmıştır. Kondansatör ne işe yarar? niçin kullanılır merak edilen bir soru haline gelmiştir. Kullanım amaçlarının neden olduğunun sıralamamız gerektiğinde ise;

-AC akımı geçirerek DC akımı engellemeye yardımcı olur,

-Elektrik enerjisi plakalarını depolama görevi üstlenir,

-Faz kayması oluşturur,

-Reaktif gücü engeller,

-Özelliği bakımından enerjiyi çok seri bir şekilde boşaltabilir.

Kondansatör Kullanımı

 Kondansatörler elektrik enerjisini kısa süreli de olsa depolamaya yardımcı olan devre elemanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kondansatörlerin, farklı çeşitleri bulunmaktadır. Belirli kriterlere göre de kondansatörlerin artık farklı çeşitlerinin olduğu görülmektedir. Bu kriterler dayanma, çalışma gerilimi, yalıtkan cinsi, depolama yük miktarları çeşitlerinin ayrıştırılmasına neden olmaktadır. Bu tür saymış olduğumuz hususlar, kondansatörleri kutuplu ve kutupsuz şekilde ayırmaya yardımcı olmaktadır. Yalıtkanın cinsine bağlı olarak da kondansatörlerin çeşitleri farklılık göstermektedir.

Kondansatör Çeşitleri Nelerdir?

Kondansatör çeşitlerinin neler olduğunu aşamalı şekilde sıralamaya başladığımız zaman ise;

  • Seramik kondansatör
  • Elektrolit kondansatör
  • Süper kondansatör
  • Mika kondansatör
  • Tantal kondansatör

Trimer kondansatör olmak üzere birçok farklı çeşitlerinin yer almış olduğu görülmektedir. Bu çeşitlerinin meydana gelmesinin temel sebeplerinden biri ise yalıtkan cinsi olduğunu söylememiz gerekir.

Seramik kondansatörlerin özelliğine göz atıldığı zaman daha çok kutupsuz olma özelliği ile dikkat çekmektedir. Kutuplu olan kondansatörler ise sadece DC voltajı ile çalışma yeteneğine sahiptir. Kutupsuz olan kondansatörler ise hem AC hem de DC voltajı ile çalışma özelliğine sahiptir.

Kimi zaman işletmeler elektriksel gücü depolamak istemektedir. Reaktif bir güç kontrolünün gerçekleşmesi amacıyla kondansatörlere ihtiyaç duyulmaktadır. Filtreleme işlemlerini sorunsuz olarak gerçekleştireceğinden dolayı doğal olarak bilgi kaybı da önlenmeye başlanmış olunur. Kondansatörün kullanım amacı, gerek güç kontrolü konusunda gerekse de frekans üretmek maksadıyla ihtiyaca dönüşerek kullanılmaya başlanmıştır. Kondansatörler doğru akım yerine alternatif akımı sunan devre elemanlarıdır. İki uca sahip olan kondansatörleri depolama, güç kontrol amacıyla kullanımı yapılmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *