Nüfusun ve sanayileşmenin giderek arttığı günümüzde, enerjiye oluşan gereksinim katlanarak büyümektedir. Petrol ve doğalgaz gibi kaynakların azalması, bu kaynaklardan enerji üretmenin her geçen gün daha maliyetli hale gelmesi insanlığı; zararlı gaz salınımı olmayan, yenilebilir ve kirlilik oluşturmayan Güneş’in kullanımına itmiştir.
Güneş Enerjisi Santrallerini, yönetmelikleri ve uygulamaları göz önüne alarak 3 ana başlık altında inceleyebiliriz.
Lisanssız GES
09.05.2019 öncesi:1 MW altı kurulu güce sahip uygulamalardır. 33 ‘te bir oranında tüketim gösterme zorunluluğu vardır. Elektrik mahsuplaşma esaslarına uygun olarak şebekeye satışı mümkündür. Lisanssız projelerde devletin alım garantisi 10 yıl olup, 10 yıl sonraki piyasa koşullarına göre yeniden gözden geçirilecek denilmiştir. Güneş ölçüm zorunluluğu yoktur. TEİAŞ tarafından yeterli kapasite olması halinde çağrı mektubu için ilgili dağıtım şirketine başvuru yapabilir. GES Başvuru süreci ilgili dağıtım şirketlerinin her ay yayınladığı kapasite durumlarına göre, gerekli belgeler hazırlanarak yapılır takip eden iki ay içerisinde de ilgili dağıtım şirketinden kurum görüşü alınabilir. Bu tesisler için ÇED gerekli değildir.
Ülkemizde arazi uygulaması olarak kurulan 1MW’a kadar Lisanssız Güneş Enerjisi Santralleri, devlet teşvikleri ve 10 yıllık alım garantileriyle birlikte 2018 başına kadar sektöre damgasını vurmuştur. Ancak 1MW altı tesislere verilen teşviklerin bitmesi, ortalama dağıtım ve işletim sistemi bedellerinin artmasıyla birlikte bu tesislerin yatırım maliyetlerinin geri dönüşüm süreleri oldukça artmıştır.
09.05.2019 sonrası: 09.05.2019 tarihli ve 1044 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yönetmelikte birtakım değişiklikler gerçekleştirilmiştir. Bu değişikliklerin sonucunda Lisanssız GES kurulumlarında üst limit 5MW olarak belirlenmiştir. Aylık mahsuplaşma getirilmiştir. Elektrik’in tüketildiği noktada üretilmesi istenmiştir. Çatı üzeri kurulum zorunlu tutulmuştur (kamu hariç). Organize Sanayi Bölgeleri’nin müsaade ve proje onayının önü açılmıştır. Lisanssız Güneş Enerji Santrallerinin kurulumunun bundan sonraki süreçte tekrar hızlanacağını öngörülmektedir.
Lisanslı GES
1MW üzerinde kurulu güce sahip olan tesislerdir. Tüketim gösterme zorunluluğu yoktur ve üretilen elektrik direkt olarak şebekeye verilebilir. Lisanslı projelerde lisans süresi 49 yıl olup, üretilen enerjinin piyasa koşullarında satılması da mümkündür. Proje dosyasının başvuru süreci öncesi minimum 6 aylık güneş istatistiği ve reel meteorolojik güneş ölçümü istenmektedir.
Lisanslı GES başvuru süreci, Enerji Bakanlığının stratejilerine istinaden EPDK’nın sene içerisinde açtığı proje dosyası başvuru süreci ile başlar. Bu başvuru süreci 3-4 günden oluşur ve başvurunun yapıldığı yıl için belli bir kapasite belirlenir.
Proje dosyasının verilmesinden sonraki süreçte ise dosyalar EPDK tarafından incelendikten sonra TEİAŞ tarafından trafo merkezlerindeki kapasiteye istinaden, yarışma süreci kriterlerine göre yatırımcılar arasında ilgili başvurulan projeler netleştirilir.
10 MW üstü başvurular iletim seviyesinden yapılmaktadır. 10 MW altında ki elektrik üretim tesisleri için ise müstakil fider tahsisi yapılmaz. Lisanslı Güneş Enerji Santralleri için ÇED Gereklidir.
İrili ufaklı birçok YEKA (Yenilebilir Enerji Kaynak Alanları) projesi kapsamında devlet tarafından belirlenen kapasiteler doğrultusunda firmalar yarışmaya katılır ve kazanan firma yatırımı gerçekleştirir. Bu tesisler arazi uygulamaları olarak kurulmaktadır.
Şirketler grubumuz bünyesinde, Lisanslı veya Lisanssız, Arazi veya Çatı uygulamaları ile aşağıdaki hizmetleri sunabilmekteyiz.