Enerji depolama sistemleri günümüzde büyük öneme sahip olan yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunda etken aktörlerdir. Mevcut durumdaki bir elektrik sisteminin güçlü ve güvenilir şekilde sürdürülmesi noktasında önemli bir yere sahiptir. Enerji depolama sistemleri yenilenebilir enerji sistemlerinde çok üretilmiş olan enerjinin depolanmasını sağlar. Bunun dışında;
– Güç kararlılığı
– Şebekeye entegrasyon,
– Frekans
– Gerilim yönetimi gibi çeşitli alanlarda da kullanımı hızla yaygın bir hale gelmektedir.
İlginizi Çekebilir: İzole Eldiven
Enerji Depolama Sistemlerinin Önemi Nedir?
Günümüzde yenilenebilir enerji ciddi bir önem barındırmaktadır. Söz konusu yenilenebilir enerji olduğunda enerji depolama sistemleri büyük önem taşımaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunda ciddi bir etken oluşturmaktadır. Ayrıca bir elektrik sisteminin dayanıklı ve güvenilir bir biçimde sürdürülmesine önemli katkı sunmaktadır.
Şebeke kararlılığının yanı sıra frekans cevap verme sürecini düzenler. Böylece güçte oluşan dalgalanmaları iyileştirip yenilenebilir enerji sistemlerinin verimini arttırır. Bunun sonucu olarak da sera gazı emisyonunu düşürür. Enerji üretiminin gerçekleştirilmesinde pek çok farklı depolama sistemlerinin kullanımı söz konusu olmaktadır. Bunlar;
– Mekanik (pompa hidrolamalı,
– Elektrokimyasal (piller),
– Sıkıştırılmış, volan),
– Termal ya da hidrojen depolama olarak listelenebilir.
Kullanılan Enerji Depolama Yöntemleri Nelerdir?
Kullanımı söz konusu durumda olan enerji depolama sistemlerinde pek çok yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemleri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
– Mekanik Sistemler
– Termal Sistemler
– Elektrokimyasal Sistemler (Piller)
– Hidrojen Depolama Sistemleri
İlginizi Çekebilir: Trafo
Enerji Depolama Sistemlerinin Maliyeti Nedir?
Yenilenebilir enerji noktasında enerji depolama sistemleri ciddi bir önem arz etmektedir. Bu noktada enerji depolama sistemleri maliyeti ticari ayrı bir önem barındırmaktadır. Enerji depolama sistemleri kendi içinde yatırım ve işletme maliyetlerini içerir niteliktedir. Bu sistemlerin işletme maliyetleri işlem maliyeti, bakım, değişim ve depolama gibi maddeleri kapsamaktadır.
Bazı sistemlerde mevcut olan yan bileşenlerin de toplam yatırım maliyetine eklenmesi söz konusudur. Bunun neticesi olarak, bu sistemler kW başına $1000 – $1600 gibi oldukça yüksek yatırım maliyetlerine sahiptirler. Bundan dolayı da yatırım yapmaya değecek kadar çok yoğun bir biçimde kullanılmalarının gerekliliği söz konusudur.
Hangi Enerji Depolama Sistemleri Daha Verimlidir?
Yenilenebilir enerji ile alakalı olarak büyük önem taşıyan çeşitli enerji depolama sistemleri bulunmaktadır. Bunlardan sıkıştırılmış hava ve pompa depolamalı sistemler daha düşük yatırım maliyetine sahiptir. Her ne kadar pillerin daha yüksek maliyetli olması söz konusu olsa da, yüksek verimliliğe sahiptirler. Bundan dolayı pillerin gelecekte daha fazla bir şekilde yaygınlaşması beklenmektedir.
Gelecekte Enerji Depolama Sistemlerinin Kullanımı Yaygınlaşır mı?
Konu genel olarak incelendiğinde pek çok farklı enerji depolama sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemlerin her birinin enerji yoğunluğu, ömrü, maliyeti ve verimi gibi kendine özgü karakteristikleri bulunur. Yenilenebilir enerji sistemlerinde fazladan üretilmiş olan enerjinin depolanması dışında;
– Frekans
– Şebekeye entegrasyonu
– Güç kararlılığı
– Gerilim yönetimi gibi çeşitliliği olan alanlarda da kullanımı yaygınlaşmaktadır. Bu doğrultuda enerji depolama teknolojileri gelecek yıllarda adından sıkça söz ettirecektir. Bunun beraberinde gelişimini de hızlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir.