Kuru Trafolar ve Kullanım Amaçları

Haziran 18, 20200

Elektrik dağıtılmasında önemli bir görev üstlenen transformatörler kendi içlerinde pek çok türe ayrılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre, nüve tipine göre ve soğutma tipine göre temel de 3 ayrı grupta trafoları inceleyebiliriz. Soğutma tipine göre ise kuru tip ve yağlı tip olmak üzere iki türe ayrılır. Soğutmalı olarak tasarlanan ve ortaya çıkan ısıyı hava sirkülasyonu ile atan trafo çeşidine soğutmalı trafo denmektedir. Peki, kuru trafo nedir?

Kuru Tip Trafo Nedir?

Kuru tip trafolar soğutmalı trafolar arasında yer almaktadır. Manyetik devresi ve sargıları yalıtkan sıvıda korunmayan trafolara kuru tip trafo denmektedir. Kuru tip trafolar kurudur ve asla yağ içermemektedir. Dış etkenlere karşı yalıtılmış ve cam elyaf destekli epoksi reçine ile sargıları örtülmüştür. Kuru tip trafolar atmosfer altında veya gaz içerisinde çalışırlar. Sargıları ve manyetik devreleri sıvılara daldırılmamıştır. İzolasyon grupları 80 derece, 115 derece ve 150 derece olarak üretilir. Yağlı tip trafolar için yapılan bakımların aynısı yağ bölümü haricinde kuru tip trafolarda da yapılmaktadır.

Kuru Tip Trafolar Nerelerde Kullanılır?

Kuru tip trafolar patlama riski taşımadığı ve bakımları daha kolay olduğu için özellikle toplu yaşam alanlarında tercih edilir.

-Okul, hastane, AVM, otel, marina

-Pompa istaytonları, yer altı trafo sistemleri

-Demiryolu, baraj

 
Kuru tip trafolar özellikle güvenilir olmaları ve kolay bakım süreçleri ile tercih edilirler.

Kuru Tip Trafo Özellikleri

Kuru tip trafo özellikleri şu şekilde açıklanmaktadır;

– Yüksek gerilim ve alçak gerilim sargıları kapalı ortamda imal edilmektedir. Ayrıca vakum altında ve reçineli olarak imalatı yapılmaktadır.

– Sargı yalıtımında epoksi kullanılmaktadır. Epoksi kolay tutuşmayan ve kendi kendine sönebilen bir özelliğe sahiplerdir.

– Koruma ve sinyal donanımı olarak sargılarının aşırı ısınmalarına karşı koruyan sıcaklık kontrol sistemi bulunmaktadır.

– Kuru tip trafolar yangına karşı güvenilirdir. Yangın oluşması durumunda yangını çok hızlı bir şekilde söndürebilir.

– Sargı yapıları nedeniyle kısa devreye karşı dayanıklıdır. 4

– Neme karşı dayanıklıdır. Çok yüksek nemli ortamlarda bile çalışabilirler. Bakım gerektirmez.

– Kişilerin yoğun bulundukları ortamlarsa muhafaza içerisine alınır ise güvenle kullanılabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *