Kondansatör Fiyatları

Mayıs 2, 20210

Kondansatör Fiyatları

Kondansatörler veya diğer adı ile kapasitörler elektrik enerjisini elektrik alan olarak depolayan iki uçlu devre elemanı olmaktadır. Birimi Farad olan kondansatör F olarak gösterilmektedir. İki adet iletken plakanın arasına yalıtkan bir madde koyulması ile elde edilen kondansatörler devrede ve denklemlerde ise C harfi ile gösterilmektedir.

Kondansatör Nedir?

Bir elektrik enerjisini ve elektrik alanını depolayarak uzun ömürlü olmasını ve kullanıldıkları devrelerin güvenirliliğine sahip olmasını sağlayan, bunun yanında pek çok fayda sunan elektrik bileşenine kondansatör adı verilmektedir. Ayrıca iki terminale sahip olan elektrik kondansatör olarak da tanımlanmaktadır. Genellikle komponentler endüstriyeldir ve tekil bir biçimde üretilir. Bir işleve sahip elektronik devre oluşturmak için diğer elektrik bileşenlerine de bir kablo aracılığı ile bağlanmaktadır. Bir kondansatörün etkisini kapasitans ifade etmektedir. İletken üzerinde depolanmış elektrik yükünün miktarı ile potansiyel elektrik arasında oluşan farka kapasitans oranı adı verilmektedir. Kapasitans bir devrenin yakınında yer alan iki elektrik iletkeni arasında oluşan belirli bir orana Sahiptir ve kondansatör ile meydana gelir. Bu sayede kondansatör enerji yükünü depolayarak kullanım esnası boyunca serbest bırakır.

Kondansatör Ne İşe Yarar?

Kondansatör doğru akımı iletmeyip alternatif akımı iletme özelliğine sahiptir. Sahip olduğu bu özelliği sayesinde çoğu devrede pek çok farklı amaçlarla da kullanılmaktadır. Temel güç kaynağı hatlarının filtrelenmesi, Rezonans devrelerinin ayarlanması ve AC sinyallerine geçiş sırasında DC voltajlarının bloke edilmesi kondansatör kullanım alanları içerisinde yer almaktadır. Bunlar ile birlikte kondansatör türleri fiziksel yapısına ve şekline göre değişmektedir.

Kondansatör Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde elektrik kondansatör alternatif akımın geçmesine izin veren doğru akımı bloke etmek amacı ile elektronik devreye sahip olan birçok cihazda yer almaktadır. Kondansatörler farklı biçimde, uzunlukta, stilde ve malzemelerde üretilmektedir. Bu nedenle kondansatör fiyatları da ürünün bu özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir. Kondansatör çeşitleri şunlardır:

– Seramik kondansatör şekillerinden dolayı mercimek kondansatör ismi ile bilinmektedir. Genellikle ses ve RF devrelerinde tercih edilmektedir.

– Elektrik kondansatörler kutuplu kondansatörlerdir. Genellikle güç kaynağı devrelerinde ve ses devrelerinde ayırma gibi işlerde kullanılmaktadır.

– Tantal kondansatörler de kutuplu yapıda olup boyutlarına oranla yüksek kapasite değerleri sunmaktadır.

– Mika kondansatör çok fazla kullanılmamaktadır. Yüksek stabiliteye sahip olan mika kondansatörler yüksek frekansta çalışmaları nedeniyle boyut kısıtlı olmayan RF devrelerinde kullanılmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *