Dağım Trafoları

Ocak 23, 20210

Dağım Trafoları

Dağıtım trafoları genel olarak pek çok sayıda çeşitleri, özellikleri ve transformatörü oluşturan parçaları ile günümüzde yer almaktadır.

Dağıtım Transformatörleri Nedir?

Günümüzde dağıtım trafoları, elektrik enerjilerinin yüksek gerilimlerden alçak gerilimlere düşürülmesini sağlamak ile görevli olan dönüştürücü eleman olmaktadır. Transformatörün yani trafonun primer sargısına alternatif bir akım uygulandığında bobinler içerisinde bulunan demir nüve manyetik akı oluşturur ve de dolaşmaya başlar. Dağıtım trafoları genel olarak şehir şebekelerinde olan OG/AG dönüşümünü yapmakla görevlidir.

Dağıtım Transformatörlerinin Tipleri

Dağıtım trafoları ayrıca genleşme depolu, hermetik tip ve de kuru tip olmak üzere üç teknoloji ile üretilirler. Dağıtım transformatörlerinin tipleri aşağıdaki gibi yer almaktadır. Bunların trafo güçleri ise 25 kVA ve 2.500 kVA arasında değişmektedir.

Hermetik Tip Dağıtım Transformatörleri

Gerilim aralığı genelde 1 ile 36 kV arasında tüm gerilim seviyelerinde olan 1 faz ya da 3 faz seçenekleri bulunan dağıtım trafolarıdır. Soğutma şekline bakıldığı zaman ONAN ve ONAF şeklinde olup kulanım yeri ise dahili ve harici alanlardır.

Atmosfere tamamen kapalı olacak şekilde dizayn yapılır. Transformatörlerin iç basıncında özel donanımlar kullanılarak yağ basımı anında ayarlanır. Bu transformatör yükte olduğu zaman termik etkilerden dolayı da ısınan izolasyon sıvısındaki oluşmakta olan hacim genleşmesini ve ya elastik yapıya bağlı olan, aynı sürede soğutma görevini de yerine getiren dalga duvar yapısındaki kazanın üstünden tölere edilir.

Avantajlarına bakıldığında; atmosfere kapalı olduğu için izolasyon yağı oksijenle temasa geçmez. Oksitlenmeden kaynaklanan izolasyonun bozulmaları ortadan kalkmış olur.

Genleşme Depolu Dağıtım Transformatörleri

Gerilim aralığı incelendiği zaman 1 ile 36 kV arasında olan tüm gerilim seviyelerinde yer alır. Genleşme depolu dağıtım trafoları 1 faz ve ya 3 faz seçenekleri ile bilinmektedir. İletken çeşidi ise alüminyum ve ya bakır olarak bilinir.

Yapısı ise atmosfere açık şekilde dizayn edilir. Ayrıca herhangi basınç ayarı gerektirmez ve yalnızca izolasyon yağı seviyeleri ayarı gerekli olur. Genleşme deposu izolasyonları yağının en yüksek genleşmesine göre de dizayn edilir ve de dolum yapılır iken seviye bu genleşmenin miktarına göre ayarlanır. Buna ek olarak hava alışverişi nemlenme durumuna karşı; nemi alan ya da nemlendiğinde değiştirilmekte olan bir hava kurutucusunun da üzerinden gerçekleşir.

Avantajlarına bakıldığında ise; transformatörün içinde hiçbir surette zararlı bir basınç oluşmayacaktır. Aşırı yükte basınç problemleri de yaşanmayacaktır. Ayrıca metaldeki deformasyon genleşme gibi olmadığından da daha az olur. Yerinde bakım ve onarım için çok daha uygun yapısı mevcuttur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *